rama...

rama...

Tuesday 5 April 2011

sup tulang.....

Pagi-pagi lagi my hubby gie pasar katanya nak cari tulang lembu, lama katanya tak makan sup.Tapi hari tu akak rasa kita dah makan sup kat kedai Setali Conner kan..My hubby cakap sup tu lain ..nie nak rasa air tangan isterinya pulak...emm..oklah yang....hari nie akak nak buat special untuk dia je..he..he...Buat sup nie walaupun nampak ringkas tapi nak memasaknya makan masa berjam-jam barulah dagingnya lembut dan sedap dimakan.Sini ada resepinya ..untuk my sisters cuba buat ye..nanti kalau nak buat tak payah dok call tengok sini aje ok...




Bahan-bahannya:
1   peket sup tulang adabi
10 ulas bawang merah - dicincang dan digoreng (simpan sikit buat hiasan)
2   ulas bawang putih - dicincang
sedikit halia - diketuk
sedikit lada hitam - ditumbuk
sedikit ajinamoto 
garam secukup rasa

cara-caranya:

Mula-mula ambil tulang lembu dibasuh dan ditoskan kalau boleh basuh  tu biar sampai bersih biar nampok putih ,jangan kemerah-merahan sbbnya dlm tukan ada darahnya..sbb tu akak suruh basuh bersih-bersih... klau orang yg ada darah tinggi tak elok untuk kesihatan.Lepas tu rebus atas dapur dengan api yang kuat....bagi dia kelur semua air dalam daging tu dan masukkanlah semua bahan-bahan tadi...Rebuslah lebih kurang 2jam lebih tengok atas daging tulah dah lembut ke belum...ok..Hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng tadi..Ringkas dan mudah..tunggu masa tuk makan....jom...

1 comment:

Nik samila Nik man said...

sdp nye ....ala kte xmahu la masak ...asalkn kte dpt mkn je la air tngan kakak sndiri sdah la ....jeng2...huhuuuh ..nnti kta pergi umah along ,along buat kat kte ye .....huhuhuh ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...