rama...

rama...

Wednesday 15 February 2012

makanan pelik

Salam...hari nie aku nak berperihal tentang makanan yang tak semua orang mengemarinya. Banyak orang,banyak ragamnya begitu juga bab-bab makan nie...setiap orang ada selera masing-masing walaupun rambut sama hitam selera masing-masing.Hari tu masa balik kampung adik aku ada belikan belut ,dia orang nie suka sangat makan belut buatlah apa-apa resepi dibedalnya ,tak kisahlah sedap ke tak. Aku kalau makan tu....memang tak tertelannya tapi tolong masak bolehlah. Jadi hari tu belut tu aku buat paperik ....nie ikut resepi aku sendiri aje. Sebab kat Kelantan kalau makan kat kedai memang belut di masaknya paperik atau sup .Sebelum tu belut kena dibersihkan biar betul-betul bersih sampai kita rasa dah hilang baun hanyirnya. Kalau ikut cara aku rendam gan asam jawa aje..lebih kurang 2..3..kali gitu...baru aku rasa ok...


Belut Paprik
resepi : mummylife76

Bahan-bahannya:
1 kg belut ( tak ingat dah berapa ekor)
6 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih*
10 tangkai cili kering - dimesin..(ikut selera nk pedas lebihkan)*
2 btg serai - diketuk / dipotong halus-halus*
3 helai daun limau purut
1 s.b sos ikan 
2 s.b soso cili
1 labu bawang besar
2 tangkai cili merah -hiasan

Cara-cara:
Semua bahan diatas yang bertanda * diblender .Masukkan minyak dan tumis semua bahan yang dah diblender tadi hingga pecah minyak. Masukan serai yang diketuk dan daun limau purut .Lepas tu masuklah belut tadi digaul rata jangan lama-lama sangat sebab belut nie isinya lembut Campaklah garam, gula., sos ikan, sos cili. Rasakan secukup rasa....ok  dah siap.......






Ok tu hal belut nie pula nak cite tentang belalang pula.Pernah dengar tak orang makan belalang. Ha...nie nak cite nie...masa kat kampung hari tu aku singgah kat rumah mak saudara aku. Kat atas meja rumahnya adalah dalam plastik benda yang pernah aku lihat tapi kat kedai tak ada jualnya.. tu belalangkan?.Dia kata belalang  nie kalau digoreng sedap dimakan gan nasi panas-panas....emm..mmm...biar betul...Rasa akulah, tak ramai orang yang ada cita rasa macam nie tapi kat kampung nie belalang siap diproses dan digoreng hanya beli dan bolehlah dimasak dengan apa resepi pun. Selain digoreng belalang nie boleh dimasak lemak pun best kata makcik akulah...pelik..pelik...tapi benar....






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...